دانلود مطالب آینده‌پژوهی و آینده‌نگاری

اشتغال یا نظام کارآفرینی؛ مسأله این است!_(PDF File)

اشتغال یا نظام کارآفرینی؛ مسأله این است!

 

این روزها بیش از همه چیز گوشمان از مسأله اساسی کشور پر شده است. روزنامه ها, تلویزیون, رادیو و رسانه های دیگر عزم جدی ای بر شفاف سازی مطالبات مردمی از نقطه نظر بیکاری دارند. اما بنابر همزمانی این موضوع با روی‌کار آمدن دولت جدید (معرفی کابینه برای کشورداری), اساساً بر زبان آوردن مسأله اشتغال‌, چقدر می تواند به فهم مسأله یاری رساند؟ تا چه میزان این مسأله ریشه در حقیقت دارد و به گمراهی دولت‌ها منجر نمی‌شود؟ آیا برجسته سازی و یا به تعبیر اصحاب رسانه agenda setting در موضوع بیکاری, روح و جسم مسأله را به خوبی درک کرده یا خود اسیر گفته ها و شنیده های گروه های مردمی یا مرجع است؟ میلیون میلیون تولید شغل, آیا راه‌حل مواجهه با این مسأله محسوب میشود؟

طرح تمام سؤالات فوق ما را به این وامی دارد که صورت بندی مسأله گام بزرگی در جهت پاسخ هوشمندانه و آینده نگرانه به معضلات ملی است. چگونه شغل آفرینی که معلول و زنجیره انتهایی نظام کارآفرینی کشور است, می تواند مسأله یک کشور هشتاد میلیون نفری با منابع غنی سرزمینی محسوب شود؟؟ آیا می توانیم با ایجاد راهکارها و اعمال تغییرات بر روی معلول ها, به پاسخ پایدار و آینده نگرانه دست یافت؟؟

آیا اشتغال موجودی است که قادر باشیم آن را در وزارت کار یا وزارت اقتصاد یا وزارت علوم یا وزارت صنعت و ... بیابیم و آن را منبسط نماییم؟؟؟

تا زمانی که در افکار عوام، خواص, سیستم‌های اجرایی، دستگاه‌های قانون‌گذاری و حتی بدنه قضایی کشور یک نگاه غیرعلمی حاکم باشد، مسأله نبود شغل علت‌العلل معضلات کشور محسوب می‌شود. در چنین فضای تاریکی، راهکارها و انتظاراتی بیش از اجبار شدن وزارت نفت یا سایر دستگاههای اجرایی کشور برای استخدام هر چه بیشتر متصور نخواهد بود و به بزرگ شدن دولت‌ها کمک می‌شود. با این نوع دیدگاه، سازوکارهای توسعه و رونق کسب و کارهای کوچک و متوسط (SME) که احتمالاً شاکله اشتغال کشور را پی‌ریزی می‌نماید، مغفول می‌ماند... با تأملی بر داستان فیل از ادبیات مولانا, دیدن بخش یا حلقه ای از زنجیره و نظام مسائل مرتبط با کارآفرینی, تحریکی در بازار نیروی کار ایجاد نکرده و فقط بازی دولتمردان با معلولها را تضمین می‌نماید...

نظام کارآفرینی کشور زنجیره ای از عوامل کلیدی اقتصادی, آموزشی و مهارت, کسب و کار, مدیریت, بازار و دهها مورد اساسی دیگر است که بایستی به صورت بسته ای و نظام مند (سیستماتیک) بدان نگریسته شود. با این تفکر می توان عارضه اصلی را به درستی تشخیص داده و نهایتاً راهکارهای یکپارچه شونده ای برای آن مقدر نمود. در این میان نقش تمامی بازیگرن اعم از بانکها, وزارت خانه ها, دستگاه‌های قانون‌گذاری، سیستم قضایی و جامعه کسب و کار ایران تبیین و شفاف گردیده و همه به عنوان جهادگرانی تلقی می‌شوند که ضمانتهای اجرایی و ارزیابی راهکارها را واجب می‌دانند. این فضای ثبات، همگان را به توسعه کارآفرینی برمحور قواعد مستحکم و متقن فرامی‌خواند و تلاش‌های مجدانه غیرهوشمند را اصلاح خواهد کرد.

حال اشتغال در میان آمارهای ناشی از دیدگاه پیشین، تا چه اندازه فی نفسه مهم و اساسی به شمار می رود؟؟؟ گمشده ای که معلول انتهایی نظام کارآفرینی کشور است و از بی خانوادگی خود در سایه بازاریابی سیاسی رنج می‌برد. به امید تفکر سیستمی و آینده‌نگرانه برای تشخیص صحیح مسائل کشور!

 

احمد برومند _ پژوهشگر اندیشگاه تدبیر فردا

 

دانلود با فرمت PDF

تحلیل روند توسعه حمل و نقل ریلی_(PDF File)


 

 بسمه تعالی

 

   

 تحلیل روند یکی از مهم‎‌ترین تکنیک‌ها و فنون آینده پژوهی است که مدیران و مشاوران را قادر می‌سازد تا به بهترین نحو از زمان گذشته تا حال آگاهی یافته و برای پیش بینی ها و نیل سیستم به آینده مطلوب، تدبیرهایی را تنظیم نمایند.
بنیاد توسعه فردا در سال 1385 طرح تدوين راهبردها و برنامه هاي عملياتي توسعه حمل و نقل ريلي و بهره‌گيري از توان صنعتي کشور در جهت رفع نيازهاي صنعتي و تجهيزاتي را انجام داده و خدمات مربوط به شرکت متروي تهران و ساير شرکت هاي حمل و نقل شهري و بين شهري کشور را تحلیل کرده است

  

فایل زیر با موضوع "تحلیل روند توسعه حمل و نقل ریلی" که توسط پژوهشگران و محققان بنیاد توسعه فردا  تهیه و تدوین گردیده است را از لینک زیر دریافت نمایید.

 

دانلود با فرمت : PDF 

نقشه مفهومي آينده‌پژوهي در حوزه جوانان _ (PDF File)


 

 بسمه تعالی

 

   

موضوع آینده پژوهی در حوزه جوانان (به عنوان قشر اثرگذار و اثرپذیر هر جامعه مدرن) از جمله تحقیقات سابق بنیاد توسعه فردا به سفارش وزارت ورزش و جوانان بوده که در سال 1385 صورت پذیرفته است. از همین رو با هدف ترویج آینده پژوهی مخاطب محور و مطابق با مسائل کلان مدیریتی جامعه ایرانی-اسلامی، گزارش مذکور برای دریافت همه علاقه مندان و پژوهشگران به صورت الکترونیکی ضمیمه شده است.

  

فایل زیر با موضوع "نقشه مفهومي آينده‌پژوهي در حوزه جوانان" که توسط پژوهشگران و محققان بنیاد توسعه فردا  تهیه و تدوین گردیده است را از لینک زیر دریافت نمایید.

 

دانلود با فرمت : PDF 

نقشه مفهومی و تعاريف مرتبط با حوزه کلی آينده‎پژوهی و آينده نگاری _ (PDF File)


 

 بسمه تعالی

 

  

 هنگامی که چارچوب نظری مناسبی برای شناختِ چیستی، هدف و کارکرد آینده‌پژوهی در دسترس باشد، دیدگاه جامعه آینده پژوهی سمت و سوی تعاملی را به خود خواهد گرفت. اندیشگاه تدبیر فردا طی یک فعالیت اندیشگاهی، گزارشی با عنوان "نقشه مفهومی و تعاريف مرتبط با حوزه کلی آینده‌پژوهی و آينده‌نگاری" حدود ده سال پیش تدوین کرده است. در این گزارش که فایل آن جهت دانلود پیوست شده است، سعی‌‌شده تا مباحث مذکور به شکلی اجمالی و در عین حال کارآمد مورد بررسی قرار گیرد.
گزارش از 7 بخش تشکیل‌‌شده است. در بخش اول مفهوم آینده‌پژوهی معرفی‌‌شده و تمایز میان مفهوم آینده‌پژوهی و برخی از مفاهیم مرتبط مانند آینده‎نگاری، پیش‌بینی و سیاست‌گذاری بررسی‌‌شده است. شناخت تفاوت این مفاهیم می‌تواند به فهم بهتر بخش‌های بعدی گزارش کمک نماید. در بخش دوم آینده‌پژوهی به عنوان یک فرآیند بررسی می‌شود. فرایندی که در آن، داده‌های گذشته و حال به عنوان ورودی، تحلیل داده‌ها از طریق اجرای روشهای آینده‌پژوهی به عنوان مرحله پردازش و آینده های ممکن، محتمل و مرجح به عنوان خروجی در نظر گرفته‌‌شده و بسط داده‌‌شده‌اند. در انتهای این فصل مطالعه موردی سفر انسان به مریخ به عنوان یک نمونه آینده‌پژوهی ذکر‌‌ شده است.

 در بخش سوم برخی عناصر دخیل در یک فرایند آینده‌پژوهی به اختصار بررسی‌‌شده است. این عناصر عبارتند از علم و فناوری به عنوان یک پیشران و جامعه به عنوان عاملی موثر در شکل گیری تغییرات و نیز متاثر از اجرای نتایج آینده‌پژوهی. بخش چهارم به بررسی مختصر روشهای آینده‌پژوهی می پردازد، 9 روش نسبتا پرکاربرد در این بخش مختصرا شرح داده‌‌ شده‎اند که در کتاب روش‌های آینده‌نگاری بنیاد توسعه فردا نیز مفصلاً آمده است.

 در بخش پنجم برخی از مبانی فلسفی آینده‌پژوهی ذکر و بررسی‌‌شده‌اند. نحوه تلقی از زمان به عنوان عامل کلیدی در مفهوم آینده، ارتباط نگاه آرمانشهری و اخلاق با انتخاب آینده مرجح، معرفت‌شناسی آینده‌پژوهی، این پرسش که آینده‌پژوهی یک علم است یا یک هنر و نیز مفهوم گفتمان آینده‌پژوهی در این بخش مورد توجه قرار گرفته‌اند. در این بخش نحوه تلقی و نگاه موجود در منابع غربی به عنوان محل رشد آینده‌پژوهی رایج مورد بررسی و توجه است. شناخت این مبانی در تلقی غربی یا به تعبیر دیگر مدرن این امکان را فراهم می آورد که بتوان به بدیل بومی آینده‌پژوهی اندیشید. این موضوع در دو بخش پایانی مورد توجه قرار گرفته است.

 در بخش ششم ارتباط آینده‌پژوهی و اسلام به شکلی اجمالی بررسی‌‌شده است. در ابتدا به مباحث آینده در متون دینی به طور خلاصه اشاره‌ شده و در ادامه طرحواره‌هایی برای آینده‌پژوهی اسلامی معرفی‌‌شده است. این بخش با بررسی برخی تمایزات کلیدی و فلسفی آینده‌پژوهی مدرن و آینده‌پژوهی اسلامی به پایان می رسد. در بخش هشتم طراحی مدل آینده‌پژوهی ایرانی به عنوان یک هدف معرفی شده است. اولین پرسش اینست که چرا به چنین مدلی نیازمندیم و ادامه این پرسش مورد توجه قرار گرفته است که مدل احتمالی آینده‌پژوهی ایرانی در چه زمینه‌هایی با مدل رایج غربی آن متفاوت خواهد بود. همین طور راهکارهایی برای توسعه مدل آینده‌پژوهی بومی و برخی ضعف‎های موجود به اختصار عنوان‌‌ شده است.

بخش پایانی به جمع‎بندی گزارش اختصاص دارد و در انتها فهرستی از پرسش های کلیدی مرتبط به بخش های گزارش که می‌توانند در ادامه مطالعه مورد بررسی قرار گیرند، ذکر‌‌شده است. از این طریق راه همفکری و تعامل با سایر مخاطبان علاقه مند باز خواهد بود.

 

  

فایل زیر با موضوع " نقشه مفهومی مرتبط با آینده‌پژوهی و آينده‎نگاری " که توسط پژوهشگران و محققان بنیاد توسعه فردا  تهیه و تدوین گردیده است را از لینک زیر دریافت نمایید.

 

دانلود با فرمت : PDF